Tiada perasaan yanew york lebih membahagimenjadi daripada meusing rumah bersih tanpa sebarangai habuk. Kalau musquito mendarat overhead lantai pun pasti tergelincir!

Sehal itulah bagi sesetengah orang marhaen, bawah sinki itu full mencapai barang-barang pencuci. Kalau takde Clorox sebotol, Harpic sebotol, tak tenteram jiwa.

Anda sedang menonton: Tips agar tidak malas membersihkan rumah

Masalahnya, kita ada macam-macam tipe kotoran. Kalau dari mereka nak beli produk yangi spesifik bagi setiap keadaan, their menjadi habiskan lebih crowd duit daripada yanew york sepatutnya.


enim batin artikel ini, kami akan terangkan petua-pebasi untuk bersihkan rumah menggunbecome barang-baranew york yangai dah sedia ada batin rumah.

Kebanyini adalah barang-barangi yanew york kita panggilan under bmelalui dimendulang dari kedai runcit kat kawasan rumah anda (sokong ekonomi tempatan!), tfire kalian senaraikan juga harga yang kami jumpa di Tesco Online untuk rujukan:

Serbuk penaik (baking soda): Arm & Hammer Pure Baraja Soda 454g di ~ harga RM6.90

Cuka putih: S&W Premium Distildisutradarai white Vinegar 473ml di atas harga RM6.59

Lemon: Dijual diatas harga RM0.99 sebiji

kain microfibre: 2 helai bahan microfibre Tesco di atas harga RM7.90

Lint roller: FRONT 3-In-1 Lint Roller mencapai refill di ~ harga RM6.13

1) Bersihmodernkan aliran sinki menjangkau serbuk penaik dan cuka


*
*
*
*

bersihdimodernkan rumah, bersih rumah

Bagi yangi ada kucingai kesayangan di rumah, pasti anda faham akan liku-liku yanew york perlouis ditempuhi sehari-hari. Bulu di mana-mana – kat baju, seluar, beg, sofa, cadar, muka pun ada.

Selain daripada memberry pakan yang sihat untuk si manja supamiliki dialah tak gugur crowd terutang bulu, pastimodern dari mereka ada lint roller kat rumah. Bukan buluís kucing je yangi their bulouis kutip, bulouis oranew york pun sama.

anda also bmelalui gunini adalah lint roller ini karena cited cebisan-cebisan small overhead lantai, kalau malas nak capai penyapu.

6) Cuci cuttingi papan dengan lemon dan garam


bersihmodern rumah, bersih rumah

Tak kisahlah cuttingai papan dari mereka tipe apa, dari mereka bmalalui buanew york kesan kotoran di atasnmemiliki menggunbecome lemon dan garam.

Taburkan garam bruto overhead papan dan biarkan karena beberapa minit. Potongi lemon, dan gosok permukaan papan terpanggilan mencapai isi lemon tadi, dan bilas.

7) Bersihmodern kipas siling dengan sarunew york bantal


bersihmodernkan rumah, bersih rumah

Memang dilema kalau nak cuci kipas silingai ni. Bila dijolok, habuk bmalalui memukul overhead muka, atas meja, overhead katil. Dah la habuk tu bukan senangai nak bersihmodern bila kena kain.

buat selesaimodern melecehkan ini, milik mereka boleh bersihkan bilah kipas tu guna sarung bantal, supamemiliki habuk-habuk terpanggilan tak meluap keluar.

Kalau anda tak tampan tinggi untuk capai kipas, hubungilah rakan-rakan yanew york lebih berkemampuan.

8) Bersihkan contengan daripada dinding


bersihkan rumah, bersih rumah

Kalau dari mereka ada anak-anak kecil yangai 'kreatif' terutang (tfire menyudahi terlupakan yangi mereka ada kertas conteng/board hitam), dari mereka bmelalui bersihmodern kesan mendalam contengan dengan ubat gigi ataupun lap guna kain damp yangai disemburi serbuk penaik.

9. Cuci dan buangi kemenyan daripada microwave


bersihkan rumah, bersih rumah

Campurkan cuka, lemon dan air dalam sebenih cawan, dan pasang microwave selama five minit.

Stim daripada air tadi menjadi melonggarmodern bahan-nyata yangai terlekat diatas microwave anda, supamiliki anda bmelalui lap ia menjangkau mudah. Lemon tadi pula adalah buat menyegarmodern bau di dalam microwave.

Lihat lainnya: Wisata Terbaru Jogja 2021, Tempat Wisata Di Jogja Terbaru 2021 Paling Indah

10. Bersihdimodernkan span guna microwave


bersihkan rumah, bersih rumah

Kalau dari mereka guna span buat bersihmodern pinggan mangkuk, nak guna apa untuk bersihmodernkan si span akun itu pulak?

Sebenarnya, bila their biarmodern span batin keadaan lembap, ia bmelalui mengumpul bakteria menjangkau mudah. Dupa yang datanew york kemudian pun taklah menyenangkan sangat!

Cara untuk mengelakmodern perkara ini menyudahi sahaja, letak span terpanggilan batin mangkuk air dan microwave karena seminit, supamemiliki dapat membunuh sehingga 99.9% daripada patogennya tersebut.

Lepas rumah anda dah bersih hingga berkilau, bolehlah mula menyeleksi mengurung Hiasan Yang terbaik karena Rumah Anda, supaya dapat menikdies pelbagai manfaatnya kemudian mengurangdimodernkan kemurungan dan help peredaran udara di dalam rumah!


TRENDING
Our goal is to membuat a safe and engagingi place for users to connect over interests and passions. In order to improve our masyarakat experience, we are temporarily suspending article commenting
Latest stories
More stories