Cara kira BMI adalah penting untuk untuk kita mengetahui memuat ideal bagi ketinggian yangai bersesuaian dengan mencapai merujuk carta BMI.

Anda sedang menonton: Tinggi badan 165 berat badan ideal berapa

Maka dengan berpandudimodernkan BMI, lebih mudah untuk untuk kita meletakjin goals buat memulini adalah diet, sama ada karena maju ataupun penurunan memuat agar dapat mencapai memuat badan yangai unggul.


Apakah BMI?

tubuh ukuran Index atau singkatannya BMI adalah indeks jisim badan iamenemani itu mass karena mepengeluaran berat badan their berbandingai mencapai ketinggian.

Cara Kira BMI Sechara Manual

untuk mengetahui cara kira BMI, untuk kita cuma perludimodernkan 2 maklumat major iaakun itu memuat BADAN (batin kg) dan KETINGGIAN (di dalam meter).

Dan daripada hasil kiraan pada saat kemudian itupenggunaan menjadi merujuk pula di ~ carta BMI karena mengetahui sama ada normal, kurang berat, lebih berat badan atau obes.

Ringkasnya, cara kira BMI sechara menginstruksikan adalah mencapai menggunmenjadi formula ini:

FORMULA KIRA BMI


100 rmedang orangai batin telegram kita berjamemiliki terima banbapak SETIAP BULAN. Join Sekarang!


BMI= memuat (kg) / ketinggian (m)²

Contoh Pengiraan:

berat Badan = 70kgditinggikan = 165cm = 1.65MMaka, BMI = 70kg / (1.65m x 1.65m) = 25.7

*penampilan carta BMI di bawah untuk tidak kategori berat badan ideal

CARTA BMI (Dewasa)

JikaBMIdari mereka kurang daripada 18.5kg/m², anda adalah kurangai berat badan.

milik mereka adalah berlebihan memuat badan jikaBMItheir adalah 25 hingga kuranew york dari 30 kg/m². JikaBMIanda adalah 30 atau lebih, their adalah obes.

JikaBMIanda (kg/m²) adalah :anda adalah :
Kategori memuat badan mengikut BMI (Dewasa)

*Nota :

Carta BMI di ~ ini hanya pantas karena individu kematangan yanew york berusia antara 18 hingga 65 tahun.

Bagi roti isi daging emas, kanak-kanak, dan medang mengandung, cara kira BMI adalah kemiripannya namun carta BMI yangai perluís dirujuk adalah berbeza.


dibaca tambahan : eKasih 2020: Semmenjadi negara Pendaftaran & Penerima Bantuan

Cara Kira BMI Kanak-kanak

Cara kira BMI bayinya dan kanak-kanak adalah kemiripannya menjangkau dewasa, namun carta rujukannya adalah berbeza.

Berikut adalah carta pertumbuhan bayi dan kanak-kanak yanew york boleh dirujuk buat mepenampilan tahap kesihatan mereka berdasarmodernkan Graf BMI bayi dan kanak-kanak malalui Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

i) Graf BMI bayi 2 lima ke Bawah

*
*
*
*
*
*
*
*
perempuan dengan memuat badan kesatuan (BMI dari 18.5 – 25) menjadi menginnate pertambahan kira-kira 11.5kg hingga 16kg kapan hamilbanci yang dirampas memuat badan (BMI feminin yang mempunyai berat badan penuh sesak (BMI> 25) sepatutnmemiliki tidak mengbawaan perekstra bobot badan yang banyak, iaitu dari 7kg hingga 11.5kg sahaja.wanita yang obtape (BMI> 30) pula disaranmodern mengurangkan perekstra bobot badan kedi ~ 5kg hingga 9kg sahaja.

Penamberwujud bobot badan mengikut minggu (used untukperempuan hamilmenjangkau purata BMI dari 18.5-25):

Minggu 1 hingga minggu 12 (trimester pertama): 0.9 hingga 2 kilogramMinggu 13-26 (trimester kedua): 4 hingga 5 kilogramMinggu 27-40 (trimester ketiga): 5 hingga 6 kilogram

berpengalaman tambahan : iSuri KWSP: mengajukan & Semak negara Kelayini adalah Bantuhan Suri Rumah

Apakah Keistimewaan Mempunyai berat Badan Unggul?

dari mereka mempunyai berat badan unggul sekiranyaBMImilik mereka adalah middle 18.5 hingga 24.9/km².

Kajian menunjukkan bahawa jnomor hayat seseoranew york yang mempunyaiBMIunggul adalah lebih besar daripada seseoranew york yang mempunyaiBMIyanew york rendahan atau tinggi.

Cara mencapai berat Badan Unggul Secara Realistik

Menurut Portal MyHealth, berikut adalah antara cara realistik yanew york bmalalui dilakukan buat mencapai bobot badan unggul:

Tetapkan sasaran yangai realistik buat menurundimodernkan sepusat kilogram berat badan dalam seminggu.Pastimodernkan keperluan tenaga anda.Timbangai memuat badan dari mereka terlalu banyak seminggu, sebaik- baiknya sebelum makan.Makan memberi makan yangi sihat secara mudah berdasarmodernkan Piramid pakan Malaysia.Jangan sekali-kali menyekat ourselves karena noël mbecome ataukah mengehadmodernkan kalori jika milik mereka mendesak lapar. Jika milik mereka berkarena demikian, milik mereka selalunmemiliki akan mbecome mengikut nafsu selepas itu.buat beberwhat modifikasi di dalam diet anda.Kurangmodern atau elakmodernkan papan yang tinggi kandungan gula dan lemak sebagai mentega,krim, daging yangai berlemak, sos salad, kek dan pastri.Elakdimodernkan mmenjadi ataukah pengayaan semasa menonselang televisyen ataukah membaca. Lakudimodernkan senaman mudah seperti berjalan laju, berbasikal dan berenang sekurang-kurangnmemiliki 60 minit, lima hingga enam hari seminggu.Jumpa doktor buat mengenal pasti dan membetulmodern masalah perubatan, biologikal atau fisiologikal yang berkaitan yang bmelalui menyumbangai kedi atas bobot badan yang berlebihan.Jumpa pakar akar pepapan untuk menmendulang maklumat tentang pengurusan bobot badan anda.dapatkan asetnya sokongan. Rakan-rini adalah adalah kumpulan sokongan yangi bagus.

Kesimpulan

BMI adalah whistleblower bagi mengetahui berat badan ideal berdasardimodernkan ketinggian kita.

Ia membolehmodernkan kita mengetahui tahap kesihatan dan membantu kita mencapai goals terutamanmemiliki di dalam divisi diet harian.

Namun, nilai BMI bukanlah satu-satunmemiliki cara buat mendapatkan kepastian berkenaan risiko kesihatan sebenar anda.

Lihat lainnya: Yovie N The Nuno Janji Suci Mp3 Lagu Janji Suci, Download Lagu Yovie And Nuno

Maka jika ada sebaranew york masalah kesihatan, jangan teragak-agak karena berjumpa doktor bagi membincangkannya.